Osoby pijące duże napoje bezalkoholowe są zazwyczaj zaznajomione z różnymi rodzajami przygotowywania napojów bezalkoholowych i związanymi z nimi smakami. Tak więc osoby pijące herbatę mogą preferować herbatę zieloną, czarną lub turkusową (oolong), parzyć ją więcej niż jeden raz i spierać się o to, jaka temperatura jest optymalna dla ich herbaty. Miłośnicy kawy mają swoje własne pole bitwy.
Wiele osób zastanawia się nad przygotowaniem świeżej kawy w domu. Kawa mielona z najbliższej kawiarni może stracić swój nowatorski smak, a Ty wypróbowałeś już wszystkie ziarna kawy dostępne w sklepach w Twoim mieście. A co z zielonymi ziarnami kawy?
Zielone ziarna kawy do palenia można zamówić w sklepie specjalistycznym lub online. Ich dużą zaletą jest długi okres przydatności do spożycia – co oznacza, że można kupić dużą partię zielonych ziaren kawy i wypalić je w razie potrzeby. Ponadto zielone ziarna kawy są tańsze, a zieloną kawę można zamówić z farm, które nie sprzedają palonych ziaren, więc wyjątkowy smak porannej kawy można uznać za gwarantowany.
Nie ma nic szczególnie skomplikowanego w paleniu ziaren kawy:
- rozgrzej palarkę do kawy lub piekarnik do 204°C;
- napełnij tackę ziarnami kawy, ale nie przepełniaj jej, zostaw trochę miejsca – ziarna rozszerzają się po podgrzaniu;
- poczekać na pierwszy trzask ziaren – około 5 minut po rozpoczęciu palenia;
- obserwować ziarna kawy: po odczekaniu na pożądany aromat i kolor ziaren, wyłączyć palarkę;
- wyjąć i szybko ostudzić ziarna na blasze do pieczenia lub specjalnej podstawce.
Następnym krokiem powinno być znalezienie idealnego miejsca do przechowywania kawy: ciemnego, chłodnego, z dala od wilgoci. Wsyp ziarna do szczelnego pojemnika i pozostaw je tam na 24 godziny, a jeszcze lepiej na 48 godzin, ponieważ w tym czasie ziarna całkowicie ostygną, a ich smak i aromat będą lepiej wyczuwalne. Następnie można wyjąć młynek do kawy, ustawić żądany tryb mielenia, a następnie wsypać świeżo zmieloną kawę do ekspresu lub cezve – wszystko zależy od przyzwyczajeń!
Duży zapas ziaren kawy pozwoli ci eksperymentować ze stopniem palenia, co oznacza, że możesz zarówno udoskonalić palenie swojej ulubionej kawy, jak i odkryć nowe smaki.