Chipsy a rozwój raka

Niezdrowe przekąski to plaga dzisiejszych czasów. Produkty nafaszerowane związkami chemicznymi dostępne są na każdym kroku. Spożywanie ich codziennie może przynieść bardzo niekorzystne skutki. Otyłość czy rozwój miażdżycy to tylko przykłady pierwsze z brzegu. Jak się szacuje, nawet w chipsach zawarte są rakotwórcze związki, które wydzielają się podczas smażenia produktu w bardzo wysokiej temperaturze. Chipsy rakotwórcze związki nawet w niewielkiej ilości mogą zaszkodzić. Warto dzieci od najmłodszych lat edukować w temacie zdrowej żywności, w przeciwnym razie nie uda się zbyt szybko wyplenić plagi otyłości i nadwagi.

 

Pewien czas temu z wielu sklepików szkolnych wycofano niezdrowe jedzenie. Jeżeli od dziecka będzie prowadzona odpowiednia edukacja, to jest większa szansa, że naturalnym odruchem stanie się sięganie po jabłko a nie po chipsy. Zrównoważony system żywienia zakłada, że organizm powinien dostawać zróżnicowane pożywienie, jednak nie powinny być to produkty zawierające jedynie puste kalorie. Wystarczy nieco rozglądnąć się wokół siebie, a pomysły na zdrowe przekąski do głowy przyjdą same.

 

You may also like...

Comments are closed.